marți, 7 iulie 2009

Documentele scriitorului Mihail Sorbul abandonate printre vechituri

“Adevarul nu insulta, ci serveste dusuri reci prostiei calde…”

Sunt cuvinte scrise de Mihail Sorbul, un dramaturg prin excelenta, unul dintre scriitorii de seama ai literaturii noastre. Nu as fi inceput cu acest citat daca nu as fi fost intrigata de faptul ca documentele importante ale scriitorului au zacut prin cutii prafuite, pana cand cineva le-a scos la lumina, dar nu pentru a fi vazute intr-un muzeu, ci sa le vanda in talciociul de vechituri. Impinsa de pasiunea pentru orasul meu de suflet – Botosani – m-am simtit norocoasa ca le-am gasit si cu ele in mana am dat un search pe Google sa aflu mai multe despre scriitorul botosanean, dar mai ales sa vad o poza cu Mihail Sorbul. Surpriza!!! Nu am gasit mai nimic. Acest lucru ma determinat sa public si eu ceva despre cel care in perioada interbelica a avut un mare succes cu piesele de teatru: Letopiseti -1915; Patima rosie -1916 si Dezertorul - 1919.

Mihail Smolsky s-a nascut la 16 octombrie 1885, la Botosani, ca fiu al unui ofiter polonez stabilit in Moldova, pe nume Anton Smolsky si al Mariei Moscovici, de loc din Saveni-Botosani. Merge la scoala in Botosani, pentru primele doua clase apoi la Iasi pentru urmatoarele. Tot la Iasi incepe liceul pe care il termina apoi la Bucuresti, iar dupa cum arata diploma sa de absolvire, examenele le-a sustinut si trecut in particulat. A urmat Facultatea de Drept si Conservatorul din Bucuresti. Debuteaza in 1908 cu o comedie de moravuri – “Eroii nostri” semnata M. Smolsky si se bucura de sustinerea lui Mihail Dragomirescu, fiind si cel care i-a dat pseudonimul Sorbul. Cu acest pseudonim a intrat in redactia revistei “Convorbiri critice” ca secretar de redactie. In 1910 scoate impreuna cu Liviu Rebreanu revista “Scena”. Rebreanu ii devenise cumnat in urma casatoriei dintre Mihail Sorbul si Maria Radulescu, sora mai mica a sotiei romancierului. Mihail Sorbul a mai fost director al Teatrului National si al Operei din Cluj, presedinte al Societatii Autorilor Dramatici Romani, incununat cu Premiul national pentru teatru in 1937. Inceteaza din viata la 20 decembrie 1966, la Bucuresti.

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Botosani organizeaza, in memoria sa - Concursul national de creatie a piesei de teatru intr-un act "Mihail Sorbul". In 2008 s-a desfasurat in perioada 7-9 noiembrie, desi nu vad nici o logica pentru ca dramaturgul s-a nascut in octombrie si a murit in decembrie, dar stiu ei de ce... Mai pot sa va spun ca acest concurs a ajuns la editia a VI-a din cate stiu eu si pot participa dramaturgi romani contemporani, indiferent ca sunt sau nu membri ai uniunilor de creatie, fara limita de varsta, cu o piesa de teatru intr-un act, care sa nu depaseasca maximum 20 pagini, corp 12, la 2 randuri. In aceasi perioada, adica 6-9 noiembrie 2008, in sala Teatrului "Vasilache" din Botosani a avut loc si cea de a XXII-a editie a Festivalului-concurs national de interpretare a piesei de teatru intr-un act "Mihail Sorbul". La concurs pot participa una sau doua formatii din fiecare judet. In privinta repertoriului, nu exista nicio restrictie tematica. Timpul unei reprezentatii nu trebuie sa depaseasca 30-40 de minute. Banuiesc ca la fel se va intampla si in 2009, mai multe informatii sigur gasiti la organizatori daca sunteti interesati. Acum revenind la ideea de inceput a acestui material, puteti vedea si voi fotografia scriitorului Mihail Sorbul si diploma de absolvire a liceului, asa cum arata in original, , dar si fotografia sotiei sale – Maria Sorbul, fosta Radulescu. Fotografiile sunt extrase din documentele de calatorie CFR pe care cei doi le-au detinut in perioada 1936-1940.

7 comentarii:

  1. FOARTE FRUMOS. BUNICUL MEU ESTE STRA,STRA,STRA NEPOTUL LUI ANTON SMOLSKY.EU MA NUMESC IONUT SMOLSKY.

    RăspundețiȘtergere
  2. NU ESTE GLUMA! IONUT SMOLSKY

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur sa te cunosc, cu atat mai mult daca am reusit sa iti transmit informatii despre stramosii tai. Candva la Botosani se deesfasura Festivalul Concurs National de Interpretare si Creatie a unei piese intr-un singur act "Mihail Sorbul". Din ce am auzit, pana si acela s-a pierdut pe drum si a disparut de pe lista evenimentelor locale. Daca aveti si alte informatii care merita stiute, spuneti-le...mi-as dori sa aflu cat mai multe vesti bune.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai putea completa si datele de pe wikipedia daca tot ai facut atata research: ro.wikipedia.org/wiki/Mihail_Sorbul

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna, as fi interesata de drepturile de autor pentru una dintre piesele scrise de Mihail Sorbul. Aveti idee cine le detine in momentul de fata? Sau mi-ati putea oferi o indrumare?
    multumesc
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună seara! Realizez lucrarea de licență despre Mihail Sorbul. M-ar interesa materialele pe care le aveți pentru studiul meu. Poate nu ați abandonat acest blog. Sper să îmi răspundeți.

    RăspundețiȘtergere

Parerea voastra conteaza!