luni, 11 mai 2009

Botosaniul interbelic

Omul cat traieste invata si acumuleaza milioane de informatii. Programati parca sa lasam ceva in urma noastra, chiar daca nu avem un scop anume in viata, se gaseste o cale pe care o urmam, macar din inertie, daca nu din convingere. Nu stiu daca am constientizat pana acum cat de fascinata sunt de istoria orasului Botosani, cert este ca in ultimii ani nu mi-a scapat aproape nimic din ce mi-ar fi putut furniza o noua informatie legata de vechiul oras. Am citit prin carti despre viata celor care au trait acum 100 de ani sau chiar mai mult, dar nimic nu se compara cu o imagine autentica. Asa am descoperit ca sunt o iubitoare de vechituri, dar numai acelea care mi-au satisfacut curiozitatea si mi-au oferit posibilitatea sa imi imaginez lumea stramosilor nostri botosaneni. Sunt convinsa ca pe fata voastra se va instala uimirea cand veti privi aceste imagini, la fel de batrane precum bunicii generatiei mele. Este laudabila initiativa autoritatilor locale de a pastra si intretine putinul ramas din ceea ce a fost Botosaniul interbelic. Ma bucur ca pot sa redescopar si in realitate, anumite cladiri pe care le-am vazut in aceste carti postale realizate in perioada 1900-1930, dar cel mai important- sunt inca in picioare.

15 comentarii:

  1. superbe imagini ... ce vremuri! :) se pare cu noile descoperiri din parcarea de la magazinul Botosani se va rescrie istoria.

    RăspundețiȘtergere
  2. Istoria o scriem noi, cei de astazi...
    De aceea este important sa pastram tot ce poate dovedi ca au existat niste vremuri, de un fel sau altul. Ce vezi aici sunt carti postale pe care altii ca noi, cu multi ani in urma le-au trimis rudelor sau prietenilor. Daca nu existau ele poate ca nu am fi stiut cum arata orasul acesta in perioada interbelica. Si asa s-au mai pastrat putine, pentru ca multe dintre ele au fost distruse, in mare parte de indiferenta celor carora le-a trecut prin mana. As vrea sa cred ca cei care au in mana soarta orasului stiu sa-i pretuiasca istoria.

    RăspundețiȘtergere
  3. O minunatie de fotografii! Ador lucrurile vechi si, in special, fotografiile vechi!
    Felicitari pentru blog, arata extraordinar!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt impresionat. Felicitari!

    Dar sufletul plange pentru orasul meu natal, distrus in mare parte in dispretul ceausist.

    El a ramas insa in memoria noastra, a celor care il iubim ... si in fotografii, precum cele de mai sus..

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc mult! Ma bucur ca va place acest blog. Si eu ador lucrurile vechi, mai ales imaginile care demonestreaza ca avem o istorie. Pacat ca in timp ne-am cam transformat intr-un popor de ignoranti. Promit sa revin cu imagini noi si vechi, pentru ca Botosani este orasul meu de suflet.

    RăspundețiȘtergere
  6. EXTRAORDINARA FOTOGRAFIA CU ARCUL DE TRIUMF.NICI NU AM STIUT CA AM AVU ASA CEVA IN ORAS.NU REUSESC SA.MI DAU SEAMA IN CE ZONA A ORASULUI ERA

    RăspundețiȘtergere
  7. as vrea sa fac un mic filmulet despre Botosaniul interbelic .. sper sa gasesc tot mai multe imagini din acea perioada! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. pe unde era arcul de triumf trece acum tramvaiul. Singura cladire care a scapat este cea a actualei biblioteci judetene, in partea stanga, dupa arc... Pacat ca s-au demolat atatea... Trebuie sa "multumim" "epocii de aur"..

    RăspundețiȘtergere
  9. E vorba de Botoşanii antebelic, nu interbelic! Sunt multe schimbari in 20 de ani!Cărtile postale sunt din jurul anilor 1900. Foarte frumoase si interesante. Felicitări pentru postare!

    RăspundețiȘtergere
  10. Există cel puţin o fografie, din 1944, cu acea stradă. Sper sa o pot posta pe you tube.

    RăspundețiȘtergere
  11. n-a mai scris nimeni din februarie?! o sa scriu eu, pentru ca-s un fan al lucrurilor vechi, cand vad in aceste fotografii persoane care au trait atunci, care au fost, care aveau rude si prieteni, si care au disparut...care mai traiesc prin aceste fotografii, fascinant, eu locuiesc pe bulevardul eminescu, ati vazut cum arata acum 100 de ani? ma intreb cate cladiri au mai ramas de atunci, una din ele e casa de sanatate, sunt multe de spus..sa stiti ca prin podurile anumitor case din bt se mai gases fotografii cu botosaniul vechi, am detinut un album de fotografii care apartinuse unui general din botosani, din pacate a fost vadut de familie in momentul cand am trecut prin niste probleme deosebite, dar tatal meu mi-a zis ca acel album nu era singurul in acel pod de casa

    RăspundețiȘtergere
  12. Incredibil! Nu locuiesc in Botosani decat de 4 ani, dar istoria acestui oras m-a lasat de-a dreptul fara cuvinte. Si nu stiu atat de multe. Incerc sa mi dau seama ce a fost din pozele pe care le mai gasesc pe internet, dar se pare ca e foarte putin. Mi-as dori foarte mult sa vad cateva albume despre care se spune in comentariul de mai sus. unde credeti ca as putea sa le gasesc? Macar ceva..cat de putin. Ma bucur sa stiu ca exista persoane carora le pasa de trecutul acestui oras. Am intalnit foarte multe persoane care dispretuiesc centrul vechi, probabil din cauza tiganilor din acea zona si imi pare foarte rau ca nu vad esentialul. Cladirile acelea au o istorie nemaipomenita, sunt sigura. Si cred ca trebuie sa existe modalitati de a afla cat mai mult posibil. Ar fi mare pacat sa lasam timpul sa treaca pe langa noi pur si simplu..

    RăspundețiȘtergere
  13. wow.. adevarat..frumos ,si bineinteles ca ar trbui sa ne interesama in particular de istoria orasului..pacat totusi ca inca mai traiesc persoane ce detin multe din asazisele secrete ale frumosului nostru oras..si totusii de ce nu inpart aceste informatii..adevarul e ca la noi cam miroase a indiferenta mai din toate punctele de vedere..

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim 13 martie 2014 ora 9:57. Felicitari sunteti fabulosi pentru ceea ce ati facut ,continuati! Cine detine ceva din trecut, despre orasul Botosani ,sa le duca la muzeu ca sa vada urmasii nostrii ca totusi orasul nostru a fost la inaltime fata de toate orasele din tara ,dand cei mai mari oameni ai vremii care au ramas nemuritori......

    RăspundețiȘtergere

Parerea voastra conteaza!